Hypistelymuhvit


Mikä hypistelymuhvi on?


Twiddle muff eli vapaasti suomennettuna hypistelymuhvi on kudottu, virkattu tai ommeltu muhvi, johon on kiinnitetty sekä ulko- että sisäpuolelle tupsuja, nappeja, helmiä, nauhoja, kulkusia, virkattuja, kudottuja tai ommeltuja pötkylöitä, eläinhahmoja ja/tai kukkia, virkkaamalla pehmeiksi päällystettyjä pullonkorkkeja, joissa on jotakin kilisevää sisällä. Muhvien suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana. Alempaa sivulta löydät lisää tietoa hypistelymuhveista.

Maisemamuhvit

Muut muhvimallit

Hypistelyrannekkeet

Miten hypistelymuhvi toimii?


Hypistelymuhvi antaa toimintaan tottuneille käsille tekemistä, rauhoittaa, auttaa keskittymään, antaa iloa ja lohtua sekä palauttaa mieleen muistoja ja aktivoi. Hypistelymuhvin langat, muodot ja koristeet aktivoivat tuntoaistia ja antavat virikkeitä myös näkö- ja kuuloaistin kautta. Muhvien positiivisista vaikutuksista on myös tutkimusnäyttöä.


Teit hypistelymuhvin äidilleni. Kiitos siitä. Hän hypisteli sitä todella paljon. (Oili V. Loimaa)


Kenelle hypistelymuhveista on apua?


Hypistelymuhvien kohderyhminä ovat mm. muistisairaat, autistit ja näkövammaiset sekä henkilöt, joilla on adhd. Hypistelymuhveja on käytetty myös satutunneilla helpottamassa lasten kuuntelemiseen keskittymistä. Muhvin tai hypistelyrannekkeen voi antaa yksilöllisenä lahjana oikeastaan kenelle hyvänsä käsiä lämmittämään.


Muhvin saajan huomioiminen


Muhvin voi personoida muhvin saajan mielenkiinnonkohteet huomioiden: mikä on ollut läheisesi lempipaikka tai maisema, jossa hän on tuntenut olonsa kotoiseksi? Mikä on hänen lemmikkieläimensä, lempivärinsä, lempivuodenaikansa? Muhvin personoinnin lähtökohtana voivat olla myös värit, muhvin saajan harrastukset ja muut mielenkiinnonkohteet.


Mieluisat asiat liittyvät tunnemuistoihin, asioihin, jotka herättävät positiivisia tunteita. Tunnemuistot ovat myös pysyvimpiä muistoja ja säilyvät yli vuosikymmenien. Tunnemuistoja voidaankin hyödyntää tehtäessä muistisairaalle personoitu hypistelymuhvi.


Muuta muhveja tehdessäni huomioimaani


Muhvit ovat pestäviä ja kestäviä. Ne on tehty huomioiden se, ettei niissä saa olla osia, jotka voivat irrota hypisteltäessä. Esimerkiksi napit tai helmet eivät sovellu kaikkien muhveihin ja jos niitä käytetään, tulee niiden olla hyvin kiinnitettyjä.

Esimerkkejä personoiduista muhveista

Esimerkkejä personoiduista muhveista

Kerron videolla Alisa Designsin yhdestä tuotteesta, hypistelymuhveista, niiden valmistuksesta ja käytöstä sekä kohderyhmistä

Muhvien hinta 40-55 €/kpl


Hypistelyrannekkeet 12,50€-15€/kpl


Jos haluat hankkia yksilöllisen muhvin, sen saaja huomioiden, lähetä viesti alla olevalla lomakkeella. Voit viestikentässä kertoa muhviin liittyvistä toiveista tai esimerkiksi siitä, mistä asioista muhvin saaja pitää.  Voimme myös yhdessä miettiä muhvissa huomioitavia asioita, kun otan sinuun yhteyttä viestisi saatuani.


Muhvi-ideoita


Lehtijuttuja hypistelymuhveista