Näin saat ampiaiset pysymään pois terassiltasi – yksi helppo kikka riittää

Ulko-oven läheisyyteen, terassille, parvekkeelle, leikkimökkiin tai ullakolle pesänsä tekevät ampiaiset ovat häiritseviä. Ei ole rentouttavaa, jos terassilla kesästä nauttiessasi ampiaiset alkavat pörrötä ympärilläsi ja yrittäessäsi hätistää niitä pois saat ”kiitokseksi” ampiaisen piston. Tämä on erityisen vaarallista, mikäli olet ampiaisenpistolle allerginen. Tämän sain itsekin kokea muutama vuosi sitten, kun ampiainen pisti minua ja koko käsivarteni turposi. Ampiaisenpistosta saatu voimakas reaktio lisää minulla vaikean allergisen reaktion riskiä myös tulevaisuudessa (Lentävien hyönteisten pistot ja puremat - Terveyskirjasto). Sen välttääkseni pysyttelen mahdollisimman loitolla ampiaisista tai ehkä pikemminkin pidän ampiaiset loitolla paikoista, joissa itse liikun.  Onneksi on olemassa helppo tapa pitää ampiaiset loitolla ei-toivotuista paikoista – valeampiaispesä.

Valeampiaispesä ampiaiskarkottimena

Ampiaiset tekevät pesänsä mielellään suojaisaan paikkaan, kuten räystään alle tai katon rajaan. Tällaiseen paikkaan laitetun valeampiaispesän tarkoituksena on kertoa ampiaisille, että kyseinen pesäpaikka on jo varattu ja ampiaisten tulee tehdä oma pesänsä jonnekin muualle.


Moni saattaa epäillä, onko valeampiaispesillä lainkaan vaikutusta. Omat kokemukseni ja tekemistäni valeampiaispesistä saamani palaute kertovat, että on. Aloin tekemään valeampiaispesiä ja ripustin niitä terassillemme viisi vuotta sitten. Ennen valeampiaispesien käyttöönottoa terassillamme ja ullakollamme oli joka vuosi ampiaispesiä. Valeampiaispesän terassille ripustamisen jälkeen niitä ei ole ollut yhtään. Ainakaan tietyt ampiaislajikkeet eivät tee pesää paikkaan, jossa on valeampiaispesä. Myös saamani asiakaspalautteet kertovat valeampiaispesien toimivuudesta:


Testattu on. Toimii!” - Pia


Meillä neljätoista vuotta terassin katossa ruokapöydän yläpuolella ollut herhiläispesä lähti pois tällä Anna-Liisan tuotteella. Vahva suositus” – Aki


Nämä ovat hyviä ja toimivat” - Heidi

Valeampiaispesien valmistus

Alisa Designsin valikoimaan sisältyvät valeampiaispesät on virkattu harmaasta sukkalangasta. Niiden sisään on laitettu vanua. Vanu on laitettu muovipussiin, jotta se ei kastu ja linnut eivät nyhdä vanua.  Pesän alaosassa on somisteena kolme puuvillalangasta tehtyä ampiaista. 

Puutarhassa tarvitaan pölyttäjiä

Ampiaisiin liittyvistä haitoista huolimatta puutarhassa tarvitaan pörriäisiä pölyttäjiksi (https://wwf.fi/wwf-lehti/wwf-lehti-2-2020/jokaista-polyttajaa-tarvitaan-niiden-vaheneminen-on-vakava-uhka-luonnolle-ja-ihmisille/). Jos pölyttäjiä ei ole, ei pihan omenapuu tuota hedelmiä. Myös moni muu viljelykasvi vaatii satoa tuottaakseen pölyttäjiä. Ampiaisten loitolla pitämisen lisäksi valeampiaispesien etuna voidaankin pitää sitä, että valeampiaispesä karkottaa ampiaiset ei-toivotuista paikoista, mutta ei tapa niitä. Ne ovat myrkytön ja ympäristöystävällinen tapa karkottaa ampiaiset ei-toivotuista paikoista.

Tilaa valeampiaispesä ampiaistenkarkottimeksi

Tulevan kesän ampiaispesät perustetaan pian. Kevään koittaessa talvehtineet kuningatarampiaiset heräävät ja lähtevät etsimään sopivia pesäpaikkoja. Onko terassillasi, mökilläsi, parvekkeellasi tai muualla pihapiirissä ampiaisongelmaa? Apu on lähellä. Nyt on oikea aika hankkia virkattu valeampiaispesä. Löydät valeampiaispesän ampiaisten karkottimeksi ja puutarhasomisteeksi Alisa Designsin verkkokaupasta.

Kommentti