Joulukuussa 2022 kerroin Joulutoriverkossa facebooklivessä hypistelymuhveista ja siitä, miten hypistely tuottaa hyvinvointia. Tuosta facebooklive tallenteesta tuli Joulutorin katsotuin video, jota on katsottu yli 750 kertaa. Yhtenä syynä tähän lienee se, että monet eivät olleet aiemmin kuulleetkaan hypistelymuhveista ja videon nimi herätti kysymyksen siitä, mistä hypistelymuhveissa oikein on kyse ja kenelle ja miten muhvia voi käyttää.
Hypistelymuhvi on kudottu, virkattu tai ommeltu muhvi, johon on kiinnitetty sekä ulko- että sisäpuolelle tupsuja, nappeja, helmiä, nauhoja, kulkusia, virkattuja, kudottuja tai ommeltuja pötkylöitä, eläinhahmoja ja/tai kukkia, rapiseva kinkkupussin palanen, virkkaamalla pehmeiksi päällystettyjä pullonkorkkeja, joissa on jotakin kilisevää sisällä, pilttipurkin kansia, joita voi napsutella tai muuta hypisteltävää. Muhvissa voi olla myös taskuja, joihin voi sujauttaa nenäliinan, jossa on pisara muhvin saajan lempihajuvettä tai laminoitu valokuva saajalle rakkaista ihmisistä, eläimestä tai paikasta. Taskun sisältöä voi vaihtaa vaikkapa päivittäin. Muhvien suunnittelussa vain mielikuvitus on rajana!
Hypistelymuhvi antaa toimintaan tottuneille käsille tekemistä, rauhoittaa, auttaa keskittymään, antaa iloa ja lohtua sekä palauttaa mieleen muistoja ja aktivoi. Hypistelymuhvin langat, muodot ja koristeet aktivoivat tuntoaistia ja antavat virikkeitä myös näkö- ja kuuloaistin kautta. Muhvien positiivisista, hyvinvointia tuottavista vaikutuksista on myös näyttöä.
Itse aloin valmistaa muhveja kesällä 2015 luettuani netistä niitä koskevan jutun. Ensimmäiset reilut 40 muhvia lahjoitin jouluna 2015 Oulun seudun muistiyhdistykselle ja ne jaettiin joululahjana oululaisiin hoivakoteihin muistisairaiden iloksi. Muistisairaat ovatkin yksi hypistelymuhvien kohderyhmistä. Tekemistäni lähes 150 hypistelymuhvista suurin osa on mennyt muistisairaille, mutta olen tehnyt muhveja myös monille muille kohderyhmille.
Muistisairaiden lisäksi hypistelymuhvien kohderyhminä ovat henkilöt, joilla on autismin kirjon häiriö, adhd, Parkinsonin tauti tai näkövamma. Olen tehnyt muhvin muun muassa sairaalahoidossa olleelle henkilölle, jonka sormet olivat olleet pitkään nyrkissä. Saatuaan lahjaksi koiramuhvin, jonka sisällä oli tupsuja, hän halusi tunnustella tupsuja ja hänen pitkään koukussa olleet sormensa oikenivat. Näkövammaiselle henkilölle, jolla oli jäljellä ainoastaan punanäköä, tein puolestaan punaisen muhvin, jossa oli somisteena hänelle mieleisiä asioita ja myös ääniefektejä.
Hypistelymuhveja on käytetty myös satutunneilla niiden auttaessa lapsia keskittymään kuuntelemiseen. Käsiä lämmittävän muhvin voi antaa lahjana oikeastaan kenelle tahansa.
Muhvit ovat usein yksilöllisiä ja niissä on huomioitu muhvin saaja. Olen tehnyt esimerkiksi eläimistä pitävälle kissa- ja koiramuhveja. Yksi ensimmäisistä tekemistäni miuveistä oli lehmä, jolla oli utareet. Tuon muhvin tein mielessäni nuoruudessani vanhainkodissa tapaamani mummo, joka kysyi minulta usein, joko lehmät on lypsetty. Muhvia tehdessäni näin mielessäni tuon mummon, joka lypsi lehmää, aivan kuten hän oli aikoinaan tehnyt kotitilallaan.
Kaikkein suosituimpia tekemistäni muhveista ovat olleet maisemamuhvit. Niitä tehdessäni olen hyödyntänyt muhvin saajan tunnemuistoja ja sitä, millainen on hänen tunnemaisemansa. Muhvin suunnittelun lähtökohtana ovat olleet kysymykset:
Nämä kysymykset esittäessäni olen saanut muun muassa seuraavanlaisia vastauksia:
Vihjeet huomioiden olen valmistanut personoituja muhveja, jotka herättävät muhvin saajassa tunnemuistoja. Tilaustyönä tehtyjen muhvien lisäksi monet ovat löytäneet muhvin saajan tunnemuistoihin liittyviä muhveja myös valmiiden muhvien joukosta. Kaikkein suosituin muhvimalli on ollut Piippolan vaarin talo/maalaistalon pihapiiri eläimineen monien vietettyä lapsuusvuotensa ja ehkä myös suuren osan aikuisiästä maalla maanviljelyn oltua yleisin ammatti Suomessa 1960-luvun lopulle saakka. Maalaistalo muhvin suosion syynä lienevät siihen liittyvät tunnemuistot, tunnemuistojen ollessa ihmisen pysyvimpiä muistoja.
Muhvien tulee olla pestäviä ja kestäviä. Muhvin saaja tulee huomioida myös materiaalivalinnoissa. Esimerkiksi maisemamuhveissa yleisesti käyttämäni 7 veljestä lanka ei välttämättä sovellu kaikille. Herkkäihoisemman muhvin saajan muhvin materiaalina on hyvä käyttää sen sijaan merinovilla-, puuvilla- tai muuta kutiamatonta lankaa tai tehdä muhviin puuvillainen tai fleesekankainen vuori.
Muhviin kiinnitettyjen nappien ja helmien tulee olla tukevasti muhviin kiinnitettyjä. On myös huomioitava, etteivät napit ja helmet sovellu kaikkien muhvin saajien muhveihin. Esimerkiksi monet muistisairaista saattavat pyöritellä nappeja ja saada irrotettua tukevastikin kiinnitety napin ja laittaa sen suuhunsa. Mikäli on olemassa vaara, että muhvin saaja irrotttaisi muhvista osia ja laittaisi niitä suuhunsa, on muhvin koristelussa parempi käyttää neulottuja ja virkattuja elementtejä tai esimerkiksi pitsiä ja nauhoja.
Vuosina 2015-2022 on valmistunut noin 150 hypistelymuhvia. Niistä osan olen antanut lahjoituksia hoivakoteihin. Lahjoittamistani muhveista sain loppuvuodesta 2022 positiivista palautetta, vaikka noiden muhvien lahjoittamisesta oli mennyt jo vuosia. Osan tekemistäni muhveista olen myynyt verkkokaupassani. Hypistelymuhvit oli joulukuun 2022 myydyin tuote Holvi-verkkokaupassani muhvien matkattua eri puolille Suomea hyvinvointia tuottamaan. Nyt mietinnässä on hypistelymuhvien vieminen kansainväliseen verkkokauppaan, sillä aika ajoin olen saanut muhveihin liittyviä yhteydenottoja myös muualta kuin Suomesta.
Uutta vuotta kohti mentäessä mielessä on myös uusia muhvi-ideoita. Niistä enemmän myöhemmin. Ehkäpä jatkossa kerron enemmän myös tunnemuistoista ja niiden merkityksestä hyvinvoinnille niin muhveissa kuin muutoinkin.
Terveisin
Anna-Liisa
Hypistelymuhvit löydät Alisa Designsin verkkokaupasta
Y-tunnus 3094291-2